2017. július 1., szombat

Népszerűtlen vélemények book tag

Mindig is tudtam, hogy ha nekem egyszer lesz egy blogom, mindenképpen kitöltöm rajta ezt a taget. Hogy miért? Mert amíg sok tagnél látom, hogy ha fél órát gondolkoznék is rajta, akkor se jutna eszembe a kedvenc csillámpóni-párosom, addig itt csak azon kellett filóznom, hogy a sok példa közül melyiket említsem meg. (Ez vajon azt jelentené, hogy negatív ember vagyok? Azt.)
Jó szórakozást a taghez, amivel szerintem sikerült közelednem az unpopularség kimaxolásához. Ja, és tudjátok, mit mondtam az előző cikkben a megevésről meg a brokkoliról… Na, azt légyszi tartsátok!

1. Egy népszerű könyv vagy sorozat, amit nem szerettél
Hehe… Szóval már az elején belevágunk?
Öhmm… Ez most egy kicsit mindenkinek nehéz lesz. Nektek is. Nekem is. Mert neked, ki ezt a blogot olvasod, van egy ideálod, egy könyv, amire azt mondanád gondolkodás nélkül, hogy nincs ember, (legalábbis harminc éven alul) aki ezt ne szeretné.
Én pedig… Létezem.
És utálom a Harry Pottert.
Ne sírj, kérlek, ne! Ettől még ugyanaz az ember vagyok! Én így születtem, és kész, nem tehetek róla… Igen, komolyan rákerestem a „coming out szövegek”-re a gúgliban. Az előzményeim szerintem már elkönyvelték maguknak a nemi identitásomat. Hogy micsoda reklámokat fogok én ezért kapni…
Oké, szóval csak azért vettem ilyen drámaira a hangot, mert magyar blogokban összesen egy olyan embert találtam, aki hasonlóképpen vélekedik. Persze, lehet, hogy vagyunk többen is, de az ország, sőt, a világ nagy része olyan csodálattal és áhítattal tekint erre a Szent Műre, mintha a Biblia lenne, amit nem szabad kritizálni.
Azt, hogy miért utálom eme nemes könyvet, majd egyszer kifejtem egy hosszú-hosszú, öngyilkos bejegyzésben. Egyelőre legyen elég annyi: hype. Hájp. Hályp. (Akkor sem érdemli meg, hogy ilyen népszerű és közkedvelt legyen! Meg ennyi pénzt keressen, de nem vagyunk irigyek.)

Bocsi :( Tudom, hogy tönkretettem a gyerekkorodat.


2. Egy népszerű könyv vagy sorozat, amit mindenki utál, de te szeretsz
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai.
Volt a Gyakori kérdéseken egy kérdés, amiben azt firtatták, vajon kinek mi volt az abszolút legrosszabb olvasmányélménye. Tízből nyolcan A kőszívű ember fiaira voksoltak, de a többiek is általában kötelező olvasmányokat emlegettek. Nem tudják mi a szenvedés. Pedig Jókai szerintem zseni volt, ez a könyve pedig, ha nem is vált a kedvencemmé, mindenképpen érdemes arra, hogy a molyon ne csak 75%-on szégyenkezzen. (Persze tudjuk, miért van ez: mégis, ki volt az az idióta, aki ezt 13 évesekkel akarja elolvastatni? A cipőfűzőjüket nem tudják megkötni! Jó, bocs. De a többség akkor is túl fiatal ahhoz, hogy értékelni tudja.)

És Richárd forever!A másik, amit nem rég olvastam: A viskó.
Emberek, hova tettétek a szemeteket, amikor 71%-ra mertétek értékelni? Oké, irodalmilag nem egy haaaaatalmas alkotás, de ez főleg nem azért íródott, hogy Magas Művészet legyen. Ennyi erővel egy szakácskönyvet is lehúzhatnék amiatt, hogy a karakterek nem hitelesek, vagy monoton a cselekménye…

Olvasd el! MOST!


3. Egy szerelmi háromszög, ahol a főszereplő nem azzal jött össze, akivel te akartad
Az éhezők viadala. Spoileres lenne, szóval megpróbálom virágnyelven kifejteni…
Ami annak a könyvnek a végén történik, azt egyszerűen nem tudtam elhinni. Persze, biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb dönteni kell a két srác közül, és hogy előbb-utóbb az egyikük bizony kiesik, de szerencsétlent Collins asszonyság olyan páros lábbal rúgta ki a történetből, mint annak rendje. (Ráadásul Katniss… Egy picsogó pizsama. Nem, nem amellett dönt, akit szeret, hanem akire szüksége van, hát megőrülök…)

Remélem, látszik, ki a jóképűbb...


4. Egy népszerű könyv műfaj, amit nem igazán szeretsz
Krimi.
És én tényleg mindent próbáltam már. Sherlock Holmes-t. Agatha Christie-t. Böszörményit. Rowlingot. (Reménykedtem, hogy a két rossz kiüti egymást, de nem.) De egyszerűen mindegyik annyira elálmosított, hogy utána egész nap félkómában voltam, és minduntalan ki akartam dőlni. Nem, nekem nincs időm arra, amikor minden tanút egyesével kihallgatnak, hogy aztán közben rájöjjenek erre-arra, és a végén valamilyen kacifántos magyarázattal elregéljék, hogy az ég nem kék, hanem piros, csak senki nem vette észre.

Na, kb. én is így érzem magam egy krimi elolvasása után...5. Egy népszerű/közkedvelt karakter, akit te nem szeretsz
Oké, nem ér szénné oltani egy egész sorozatot… De megint csak a Harry Potterből választanék, ha szabad.
Nagy levegő és:

DUMBLEDOOOOOOORE!


Igen! Ott sertepertélt állandóan azzal a Mikulás-fejével, és úgy manipulálta a szálakat, hogy senki ne tudja, ki kivel van. Minden év végén fontoskodva odatelepedett Harryhez, és elmagyarázta, hogy az előző beszélgetésnél miért, és hogyan hazudott. Ja meg SPOILER! Sirius halála is az ő lelkén szárad, mert nem tudta volna ám Harrynek elárulni azt a nagggyon titkos infót, csak a következő fejezet végén.

Ha már szürke és mágus, akkor én inkább választanék egy Középföldén élő illetőt.


6. Egy népszerű szerző, akit nem igazán kedvelsz
Rowlingot most már nem emlegetem dehogynem, de ő lenne az első jelöltem erre a címre. Szorosan a sarkában ott lohol Leiner Laura…
Szintén egy dolog miatt: hype. Mert megírta a sablonos, külföldön és talán belföldön is már ezerszer és még egyszer lerágott csont történetét, és mindenki úgy ünnepelte, mintha feltalálta volna a spanyolviaszt. (Szerelmes gimnazistákról mesélni, ahol végül mindenki összejön azzal, akit az első pillanatban kiszemelt magának… Hűű! És hiába van még jó pár izgalmas és kalandos, esetleg romantikus magyar könyv, a visongó közönségnek ez kell, mernemtudommérvalakimondjameg.) A Bexi-sorozatra szerencsére sikerült megtanulnia, mi az a történet, csak sajnos engem az sem tud érdekelni.

Na, most gondoltam bele, hogy ő simán olvashatná ezt a kis kirohanást... Ajaj.


7. Egy népszerű toposz, amit meguntál (pl. "elveszett hercegnő", szerelmi háromszög...)
Annyi van, hogy erről külön bejegyzéssorozat lesz, teli izgi kiakadásokkal… Igazából a fele már kész is van, szóval nagyon filózok rajta, hogy mit válasszak.
De inkább írok olyat, amit nem terveztem bele abba az írásomba: amikor a szerelmespár a könyv közepe felé összejön, és mivel az író érzékeli, hogy kéne még olyan 250 oldal, valami hülyeségen összeveszejti őket, hogy fejezeteken át duzzoghassanak.

Und so weiter az 5555. oldalig...


8. Egy népszerű sorozat, amit nem áll szándékodban elolvasni
Tökéletes kémia.
Csitt, csitt.
Vámpírakadémia.
Szürke ötven.
Egyéb vámpíros könyvek, kivéve a Twilight. (Csak hogy legyen is okom utálni.)
Ezekre az első blikkre nemet mondanék, de elképzelhető, hogy ha összefutok velük a könyvtárban, mégiscsak ráveszem magam az olvasásra.

Nem fogom az összeset bemásolgatni. Itt van helyettük egy gumikacsa.


9. Sokszor mondák, "a könyv mindig jobb a filmnél", de melyik film vagy TV sorozat adaptációt szereted jobban, mint a könyvet?
Juj, valaki de kitalálta a következő nagy cikkeim témáját!
Akkor: mindig, de legalábbis az esetek 99%-ában az a jobb, ami előbb készült. És pont, erről nem nyitok vitát.
1. Amelyik film esetleg, egy apró hangyácskányival, talán, de tényleg csak talán jobb volt a könyvnél, az a Holt Költők Társasága. Vagyis… Ott a film volt előbb, a csudába!
Komolyan, a képekkel többet vesződök, mint az egész bejegyzés megírásával...
2. Amelyik filmről beszélhetünk úgy, hogy esetleg, talán megközelíti a könyvet, és egy lapon lehet vele emlegetni, az pedig Az utolsó mohikán.
Hát nem jól néz ki? Hát dehogynem.
(És aki ehhez a kérdéshez le merte írni A Gyűrűk Urát, az éjszaka nagyon ne mocorogjon, és aludjon jó mélyen, úgy könnyebb dolgom lesz vele. Aláírás: Kisbalta.)

6 megjegyzés:

 1. 1-es kérdés.
  Úristen.
  Együtt érzek!

  VálaszTörlés
 2. *halk suttogás* 5-össel nem vagy egyedül, Dumbledoret a fél Hp fandom utálja.

  VálaszTörlés
 3. A Harry Potter nekem személyes örök kedvenc, imádom a fantasy-t, és gyerekkorom óta folyton nézem. Persze, ízlések és pofonok.
  Viszont Dumbledore... Nem. Tök jófej, de mindent tud, mégse mond el semmit, csakhogy a végén mindenki jobban szívjon. Engem idegesít.
  Én mindig attól félek, azért köveznek meg, mert a kedvenc szereplőm Malfoy. Nemtom, nekem az ötödik könyvtől ő volt a legszimpibb. Előtte meg... azt a személyiségét nem fogadom el. Az valaki más volt.

  Személy szerint nekem az SzJG tetszett, csak egy embert akartam benne megfojtani. Ki mást, mint Renit. Valahogy az ilyen regények 90%-ában a főhősnőt utálom...

  Nagyon tetszett a bejegyzés, imádom a stílusod!

  Xoxo,
  Vicky.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Malfoy nekem nem nagyon maradt meg, de ahogy emlékszem, nem volt vele különösebb problémám. Annak viszont örülök, hogy vannak még, akik nem kedvelik Dumbledore-t.
   (A SZJG-ben szerintem, az elvakult rajongókon kívül, egy idő után mindenki meg akarta fojtani Renit.)

   Törlés